Samarbejde


Samarbejdets betydning

Når et parforhold ophører, så er det typisk forbundet med stærke følelser. Disse følelser er selvsagt vanskelige at håndtere og tager næsten altid en del tid, at komme sig over. Det forstår de fleste.

I dag er 92 % af alle parforhold således konfliktfyldte!

Når der er børn involveret

I de parforhold, der involverer børn, bliver følelserne dog helt naturligt mere komplicerede.

Man gør sig helt naturligt en række andre overvejelser:

  • Hvor skal barnet bo?
  • Hvordan påvirker situationen barnet?
  • Mon partneren prøver at forhindre ens kontakt til barnet?

Mange forældrene bliver derfor optagede af at svare på anklager samt sikre sig myndighed (rettigheder). De er vrede på hinanden og har svært ved at se ud over egne behov – og ser derfor ikke den negative betydning for barnet.

Negative situationer for barnet

Den ene situation er, at man åbent taler om konflikterne i hjemmet, hvor barnet hører det. Det bevirker, at barnet vil føle skyld over at være ansvarlig for at gøre forældrene vrede – og eventuelt over for at de går/er gået fra hinanden.

Hvis barnet i den forbindelse anser én forælder som mere sårbar end den anden, så vil det føle sig ansvarlig for at gøre det bedre for den sårbare part. Barnet føler sig altså ansvarlig for forælderens lykke eller ulykke.

Den anden situation er, at man ikke taler i hjemmet, selv om man naturligvis stadig er vred og/eller ked af det. Barnet mærker, at der er noget galt. Eftersom barnet ikke ved hvad det er, der er galt, så vil det føle det sig ansvarligt og indædt prøve på enten at gøre sig fortjent til forælderens kærlighed eller at gøre opmærksom på forælderens smerte over bruddet.

Hvad bør du gøre

Det vigtigste du som forælder kan gøre – det er også det sværeste – er, at tilsidesætte dine egne behov. Sæt dit barns behov for den anden i fokus!

Projekter ikke dit negative syn på den anden forælder ned i barnet. Du kan riskikere, at dit barn føler sig så klemt, at det tilsidesætter sine egne behov – og overtager dine behov som sine egne – for at overleve. Det bør intet barn udsættes for.

Børn elsker begge deres forældre. De er et resultat af begge deres forældre og tager derfor kritik af den anden forælder personligt. Barnet forstår ikke de følelsesmæssige nuancer!

Glad barn

Vores mål er glade børn