Tager dit barn skade af fremmedgørelse


Påvirker​​ forældres fremmedgørelse af børn, børnene?

Er det børnemishandling når en forældre fremmedgør barnet overfor den anden forældre?

Børn af en skilsmisse vil have et behov for at opretholde sunde og stærke relationer med begge forældre og at være beskyttet mod forældres konflikter.

Nogle forældre skaber en forventning om

 • at børn vælger side, for at styrke deres forældres identitet.
 • I mere ekstreme situationer fremmer de barnets afvisning af den anden forælder.
 • I de mest ekstreme tilfælde manipuleres børn af en forælder til at hader den anden, på trods af barns medfødte ønske om at elske og blive elsket af begge forældre.

Forældrefremmedgørelse involverer “programmering” af et barn af en forælder til at benægte den anden “målrettede” forælder for at undergrave og forstyrre barnets forhold til den forælder og er ofte tegn på, at en forælder ikke kan adskille sig fra parrets konflikter og fokus på barnets behov.

En sådan nedbrydning resulterer i barnets følelsesmæssige afvisning af den målrettede forælder og tabet af en dygtig og kærlig forælder fra barnets liv.

Psykiater Richard Gardner udviklede begrebet “forældrefremmedgørelsessyndrom” for 20 år siden og definerede det som:

“… en forstyrrelse, der primært opstår i forbindelse med børnesikringstvister. Dens primære manifestation er barnets kampagne for nedlæggelse af forholdet til en forælder, en kampagne, der ikke har nogen retfærdighed. Det skyldes kombinationen af ​​en programmerings (hjernevaskende) forældres indoktrineringer og barnets egne bidrag til modstanden af ​​målforældre. “

Børns syn på den forudrettede forælder er næsten udelukkende negativ, til det punkt, at forældren er dæmoniseret og set som ondskab.

Som Amy Baker skriver, involverer forældre fremmedgørelse et sæt strategier:

Forældre konflikt skilsmisse

Forældre fremmedgørelse

 • begrænsende kontakt med den ene forælder
 • sletter den anden forælder fra barnets liv og sind (forbud mod diskussion og billeder af den anden forælder),
 • tvinger barnet til at afvise den anden forælder,
 • skaber indtryk af, at den anden forælder er farlig,
 • tvinger barnet til at vælge mellem forældrene ved hjælp af trusler om tilbagetrækning af kærlighed
 • ringe og begrænsende kontakt med den udvidede familie af den målrettede forælder.
 • de fleste børn mistede kontakten ufrivilligt, mange som følge af forældrefremmedgørelse.
 • Konstruktive alternativer til adversarielle metoder til genopkobling med deres børn er sjældent tilgængelige for disse fremmede forældre.

Der er nu videnskabelig enighed om, at alvorlig fremmedgørelse er krænkende for børn (Fidler og Bala, 2010), og er en stort overset form for misbrug af børn (Bernet et al., 2010).

Taktikken hos fremmedgørende forældre svarer til – ekstrem psykologisk mishandling,terroriserende, isolerende, korrumperende eller udnyttelse og nægtelse af følelsesmæssig respons (Baker, 2010).

For barnet er forældrefremmedgørelse en alvorlig mental tilstand baseret på en falsk tro på, at den fremmedgjorte forælder er farlig og uværdig.

De alvorlige virkninger af forældrefremmedgørelse af børn er veldokumentered:

 • lavt selvværd
 • manglende tillid
 • depression og stofmisbrug og andre former for afhængighed er udbredt, da børn mister evnen til at give og acceptere kærlighed fra en forælder.
 • hader sig selv er særligt foruroligende blandt berørte børn, da børn internaliserer hadet rettet mod den fremmedgjorte forælder, ledes til at tro, at den fremmedgjorte forælder ikke elskede eller vil have dem og oplever alvorlig skyld i forbindelse med at forråde den fremmede forælder.
 • Deres depression er forankret i følelser af at blive forladt af en af ​​deres forældre og fra adskillelse fra den forælder, mens de nægtes muligheden for at sørge for tabet af forældrene eller endda tale om dem.
 • Alienerede børn har typisk konflikt eller fjernt forhold til den fremmedgjorte forælder og er i høj risiko for at blive fremmedgjort fra deres egne børn.

Hvert barn har en grundlæggende ret og behov for et behageligt og kærligt forhold til begge forældre.

At blive nægtet, ret til en forælder, uden tilstrækkelig begrundelse som misbrug eller forsømmelse, selv er en form for børnemishandling.

Da det er barnet, der bliver krænket af en forælders fremmedgørende adfærd, er det barnet, der bliver fremmedgjort fra den anden forælder.

Børn, der har gennemgået tvungen adskillelse fra en forælder – i mangel af misbrug, er stærkt udsat for posttraumatisk stress, og genforeningsindsatsen i disse tilfælde bør foregå omhyggeligt og med følsomhed.

Forskning har vist, at mange fremmedgjorte børn hurtigt kan omdanne sig fra at nægte eller modstandere mod den afviste forælder for at kunne vise og modtage kærlighed fra den pågældende forælder efterfulgt af et lige så hurtigt skifte tilbage til den fremmedgjorte stilling, når den er tilbage i kredsen af ​​den fremmedgjorte forælder ; Alienerede børn synes at have et hemmeligt ønske om, at nogen kan kalde deres bluff, og tvinger dem til at genoprette forbindelse med den forælder, de hævder at hade. Selv om børnenes angivne ønsker vedrørende forældrenes kontakt i anfægtet forældrefremmedgørelse bør overvejes, bør de ikke være afgørende, især i formodede tilfælde af fremmedgørelse.

Had, er ikke en følelse, der kommer naturligt til et barn; det skal undervises. En forælder, der vil lære et barn at hade eller frygte den anden forælder, udgør en alvorlig og vedvarende fare for barnets mentale og følelsesmæssige helbred. Alienerede børn er ikke mindre beskadiget end andre børn, der er ofre for ekstrem konflikt, som f.eks. Barnesoldater og andre bortførte børn, der identificerer med deres plager for at undgå smerte og opretholde et forhold med dem, men voldelige forhold kan være.

Forældre fremmedgørelse

Tager dit barn skade af fremmedgørelse overfor en forældre

Kilde