Sådan taler du med børn om vold/DØD!


En forælders første indskydelse kan være at beskytte børnene fra en rædselsvækkende nyheder/begivenhed, fordi den kan synes for forfærdelig at tale om, siger eksperter.

I stedet bør forældre gå på den fine tynde linje – at være ærlig uden at være blodige, accepterer de naturlige følelser der kommer og samtidigt berolige børnene, pårørende vil gøre alt for at beskytte dem, siger Dr. Matthew Lorber, den fungerende direktør for Børne- & Adolescent Psychiatry Afdeling på Lenox Hill Hospital i New York.

Forældre bør “afklare fakta fra fiktion og aflive rygter og myter, men validere deres frygt for, at det er OK at være bange,« siger Lorber.

Tænk på den udviklingsmæssige alder!

Med før skolebørn, er det bedst at holde forklaringer meget enkle, siger Lorber.

“Det er det tidspunkt, hvor du stadig kan være lykkelig uvidende”.

At sige noget som “en person gjorde noget slemt og det gør mor trist” er tilstrækkeligt for denne gruppe.

Når børnene går o skole, vil de høre nyhederne fra klassekammerater!

Med yngre skolebørn, bør forældre forsøge at være den første til at tale med deres børn om hændelsen, før de hører blodige beskrivelser fra andre børn, siger Lorber.

Spørg først!

Før forældrene begynder at tale om en “masse skydning/drab, er det nødvendigt at finde ud af, hvad de har erfaringet fra nyhedsmedier, sociale medier og deres venner, at holde en øre åbnet for eventuelle misforståelser, siger Melissa Brymer, direktør for terrorisme & Disaster Program på den samarbejdsvillige lande og territorier. Hvis barnet har misforstået noget, skal man korrigerer – fortælle den rigtige historie!

Forældre bør også spørge børnene, hvad deres største frygt er, på den måde kan forældrene løse denne frygt, før den kommer ind i den unges fantasifulde sind.

Tale om det, snarest muligt kan forhindre barnet i at danne deres første indtryk fra en “sensationalized” eller grusomt detaljeret redegørelse, siger Lorber.

Med skolebørn er, forbindelsen mellem fantasi og virkelighed er sløret. Så selv om en “skole shooter” er død, “kan yngre skolebørn gemme den som en fantasi – at de kan være i stand til at komme tilbage fra de døde og forsøge at dræbe dem”, det er brændstof til et børns mareridt.

For at berolige dem, korrigerer du nogle af misforståelserne. For unge, kan denne afklaring betyde, at fortælle dem, at en skole skydning kan være skræmmende, men at de ikke er nød til at bekymre sig om at dette dårlige menneske kommer tilbage for at såre dem.

Forældre bør også styre fri af sengetid, når de diskuterer begivenhederne.

“Det kan øge bekymringer og kan gøre det vanskeligere at falde i søvn, hvis der er nogen dvælende spørgsmål dit barn har”

Unge frygt ofte, at deres forældre ikke vil vide, hvad der sker i tilfælde af et voldsomt angreb, så bede dem om at formidel de oplysninger de er i besiddelse af – at holde mor og far informeret kan lindre deres frygt.

Tage skridt til sikkerhed!

Når børnene når 4. til 5. klasse, kan forældrene tale om emnet i større kompleksitet. Understrege sjældenhed af en begivenhed kan berolige nogle børn, men gøre andre ængstelige – de bekymre sig om det værst tænkelige scenario, siger Lorber.

For disse ældre børn, er det nyttigt at fokusere på de skridt, de kan tage for at være sikker, siger han.

Det kan betyde, at du skal beskrive de sikkerhedsforanstaltninger der er på plads, såsom check-in og check-out procedurer på deres særlige skole, sagde Brymer.

Det betyder også at du skal løbe igennem hvad de skal gøre i en nødsituation – ting som: “Hvis det sker skal du sørge for at finde et sikkert sted at gemme sig, følge anvisningerne fra dine opdragsgivere, følge anvisningerne fra dine lærere,”.  “Så længe du følger disse regler for sikkerhed giver det dig meget mindre at bekymre dig om.”

For ældre teenagere, er det også vigtigt at holde styr på de sociale medier, for at se, om vrede, forvirring eller misinformation cirkulerer på Twitter eller Facebook, siger Brymer.

Vær ærlig!

Til trods for hvor skræmmende en begivenheden kan lyde, bør forældre være ærlig!

Det er også OK for forældre at vise følelser, og indrømme, at de er bange eller ked af det, siger Brymer.

Forældre kan have behov for at tage sig tid til at behandle begivenheden med andre voksne, uden at bekymre sig om deres børn – “guldklumper”.

“Nogle gange er det OK ikke at være en forælder og tage vare på sig selv,” sagde Brymer …. Forkert?

Dette er skrevet efter et af de seneste forfærdelige skole skyderier i USA!

Tale med børn om Vold

….om vold og DØD

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.