Dette er konklusioner – uddrag fra en større undersøgelse af udviklingen i familieretlige konflikter.
Generelt ser det ud til, at skilsmisseforældre er blevet bedre til at samarbejde om børnene.
- Ca. 20 pct. af skilsmisseforældrene har konflikter.
- Halvdelen af dem (10-13 pct.) ser ud til at have alvorlige konflikter og falder sandsynligvis ind under kategorien “højkonfliktende” forældrepar.
- Andelen af forældre med egentlige familieretlige konflikter har gennem en længere årrække været nogenlunde stabil.
- Statsforvaltningens ressourcestatistik viser, at der i perioden fra 2007/08 og frem til ca. 2011 var en betydelig vækst i antallet af sager om barnets bopæl og ophævelse af fælles forældremyn-dighed.
- De seneste år er sagstallet faldet, antagelig fordi Statsforvaltningen har fået mulighed for at bremse nogle sagsforløb, så de ikke udvikler sig til gengangersager.
- Samværssager og forældreansvarssager ved byretterne har ligget på et stabilt niveau gennem hele perioden og giver derfor ikke anledning til antagelser om en vækst i forældrekonflikter.
- Derimod har der været en ganske betydelig og ikke umiddelbart forklarlig vækst i antallet af fogedretssager.
- I de nyere sager optræder der nye konflikttemaer, som i næsten alle tilfælde kan relateres direkte til virkningerne af forældreansvarsloven.
- Særligt påfaldende er forekomsten af problemstillinger, der knytter sig til fænomenet psykisk vold.
Kilde – “Analyse om udviklingen i familieretlige konflikter” af Mai Heide Ottosen, SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, Udgivelsesdato 12.04.2016
Link til den fulde analyse – klik her!